علل و نشانه های افتادگی پلک را پشناسید :
افتادگی پلک چیست؟
افتادگی پلک به حالتی گفته میشود که پلک بالا به سمت پایین افتاده و حتی ممکن است روی چشم را بگیرد. این عارضه دو حالت دارد. افتادگی گاهی نشانه اختلالی به نام پتوز است. در این شرایط پلک حالت نیمهباز دیده میشود. اگر پوست یا ماهیچه پلک شل شده باشد، به آن درماتوکالازیس میگویند که معمولا با افزایش سن شاهد این نوع افتادگی هستیم.
علل مختلفی باعث بروز این مشکل شده و معمولا با افزایش سن افتادگی بیشتر میشود. افراد معمولا به دلیل تاثیر افتادگی در زیبایی اقدام به درمان آن میکنند. اما گاهی این افتادگی میتواند مردمک چشم را بپوشاند و در بینایی تاثیر منفی داشته باشد. در این شرایط درمان تنها جنبه زیبایی نداشته و باید برای افزایش بینایی انجام شود.
علائم افتادگی پلک چیست؟
علامت اصلی این عارضه این است که یک یا هر دو پلک بالا به سمت پایین قرار میگیرند. در برخی افراد میتواند تاثیراتی در بینایی ایجاد کند. در برخی دیگر بهسختی قابل تشخیص است. افرادی که دچار این عارضه هستند ، معمولا ظاهری خسته یا خواب آلود دارند. در افتادگی شدید ممکن است چشم به شدت خشک یا دچار آبریزش شود.
فرق افتادگی پلک و ابرو چیست؟
گاهی ممکن است به دلیل حالت خسته چشمها به دنبال جراحی پلک باشید، اما با جراحی به نتیجه دلخواه نرسید. این احتمال وجود دارد که این حالت به دلیل افتادگی ابرو ایجاد شده باشد. به همین دلیل باید برای انجام جراحی به متخصص باتجربه و حرفهای مراجعه کنید تا تشخیص دهد، مشکل افتادگی مربوط به کدام ناحیه است. در افتادگی ابرو، پلکها در حالت طبیعی قرار داشته اما چهره حالت خسته دارد.
علت افتادگی پلک چیست؟
شل شدن پوست پلک و افتادگی آن علل مختلفی دارد. یکی از اصلیترین دلایل آن افزایش سن و شل شدن پوست در ناحیه اطراف چشم است. اما گاهی ممکن است این عارضه به دلیل بروز یک بیماری خاص ایجاد شود. در ادامه چند مورد از مهمترین دلایل افتادگی پلک را شرح میدهیم.
۱. بالارفتن سن
عضله بالابر وظیفه بالا نگهداشتن پلک را برعهده دارد. با افزایش سن پوست و بافت اطراف ضعیف شده و پلک دچار افتادگی میشود. معمولا افتادگی که به دلیل افزایش سن ایجاد میشود، نیاز به درمان ندارد. اما گاهی ممکن است این عارضه در بینایی تاثیر داشته یا چهره را خسته نشان دهد. معمولا این عارضه در افراد مسن از نوع درماتوکالازیس است که به معنای افتادگی و شل شدن پوست و ماهیچه در پلک است.
۲. آسیبدیدگی پلک
گاهی ممکن است یک تصادف یا عادت غلط باعث آسیب به پلک بالا شود. ضربه به چشم میتواند باعث بروز این مشکل شود. همچنین افرادی که برای سالهای زیادی از لنز استفاده میکنند یا چشمهای خود را زیاد مالش میدهند، ممکن است دچار این عارضه شوند. اگر افتادگی پلک بهمرور بهتر نشد یا با گذشت زمان بدتر شد، باید به چشمپزشک مراجعه کنید. متخصص بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد میدهد. برای پیداکردن بهترین چشمپزشک میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید.
۳. جراحی چشم
گاهی ممکن است جراحی چشم باعث بروز این عارضه شود. جراحیهایی مانند لیزیک، گلوکوم یا جراحی آب مروارید این خطر را به دنبال دارند. ممکن است در حین جراحی ابزاری که چشم را باز نگه میدارند، باعث کشیدگی و آسیب عضله چشم شوند. البته جراحی باعث تورم پلک هم میشود. در این شرایط افتادگی موقت بوده و پس از مدتی خودبهخود بهبود پیدا میکند. اگر با گذشت ۶ ماه از جراحی چشم این عارضه برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
۴. سکته مغزی
سکته به دلیل مسدود شدن و ترکیدن یک رگ میتواند منجر به افتادگی یک طرف صورت شود. در افرادی که سکته کردهاند، معمولا افتادگی پلک دیده میشود. مراقب اولین علائم سکته مانند بیحسی، ضعف، مشکل در صحبتکردن یا راهرفتن باشید تا بتوانید در سریعترین زمان اقدامات اورژانسی دریافت کنید.
۵. دیستروفی عضلانی
دیستروفی عضلانی چشمی میتواند باعث افتادگی پلک شود. این بیماری عضلات چشم و گلو را تحت تاثیر قرار میدهد. دیستروفی عضلانی از بدو تولد ایجاد میشود. اما گاهی ممکن است علائم آن تا ۴۰ سالگی هم ظاهر نشوند. در این شرایط ممکن است هر دو پلک یا فقط یک پلک درگیر بیماری شود.
۶. میاستنی گراویس
میاستنی گراویس نوعی بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن بهاشتباه ارتباط بین اعصاب و ماهیچهها را ضعیف میکند. در نتیجه پلک، صورت، فک و گلو تحت تاثیر بیماری قرار میگیرند. پتوز در بیماران مبتلا به میاستنی گراویس در شب یا زمان خستگی بدتر میشود.
۷. افتادگی مادرزادی
برخی نوزادان در بدو تولد با این عارضه متولد میشوند. ممکن است یک یا هر دو پلک نوزاد دچار افتادگی باشد. در این نوزادان ماهیچهای که پلک را بالا نگه میدارد، بهدرستی کار نمیکند. به این اختلال پتوز میگویند. این کودکان دید کمتری دارند و برای دید بهتر مجبور هستند سر خود را به عقب خم کنند. در نتیجه این عارضه میتواند باعث تنبلی چشم کودک شود.
۸. ژنتیک
یکی از دلایل اصلی افتادگی پلکها ژنتیک است. برخی افراد بهصورت ارثی دچار این مشکل هستند. معمولا در این شرایط افتادگی مشکلی ایجاد نمیکند. گاهی ممکن است با افزایش سن این افتادگی بیشتر شده و در بینایی تاثیر داشته باشد. معمولا این افراد تنها به دلیل زیبایی عمل جراحی انجام میدهند.