۶ روش پیشگیری از افتادگی پلک
پیشگیری از افتادگی پلک
افتادگی پلک | برخی از اقدامات میتوانند در پیشگیری از افتادگی پلک موثر باشند. ضعف یا آسیب در هر یک از ماهیچهها یا تاندونهای اطراف پلک میتواند این عارضه را ایجاد کند. در ادامه روشهایی را به شما معرفی میکنیم که این عارضه را به تعویق میندازند.
۱. ورزش برای رفع افتادگی پلک
برخی از ورزشهای مخصوص صورت و ماساژها میتوانند افتادگی پلک به دلیل افزایش سن را به تعویق بیندازند. شما میتوانید هر روز جلو آینه با انجام برخی حرکات و کشیدن پوست اطراف چشم به سمت بالا به تولید کلاژن در پوست کمک کرده و تا حدودی از افتادگی پلکها جلوگیری کنید. البته هیچ مطالعه علمی در این رابطه انجام نشده است. اما استفاده از عضلات میتواند ضعف و ناتوانی آن را خنثی کند.
۲. تحریک ماهیچه ها
ماساژ ملایم خونرسانی به ماهیچهها را افزایش میدهد. برای تحریک ماهیچه میتوانید از وسایل مکانیکی مانند مسواک برقی هم استفاده کنید. فشار باعث واکنش شده و عضلات را تحریک میکند.
۳. استفاده از محصولات مراقبتی
محصولات مراقبت از پوست مواد مغذی را به پوست وارد کرده و به تولید کلاژن کمک میکنند. سعی کنید استفاده از کرم دور چشم و کرمهای حاوی اسید هیالورونیک را در روتین روزانه خود قرار دهید.
۴. تزریق بوتاکس
بوتاکس در واقع سم بوتولونیوم است که باعث سفت شدن پوست و کاهش چین و چروک میشود. اگر به دلیل افزایش سن یا ژنتیک دچار این مشکل هستید و پوست این ناحیه شل شده است، میتوانید با تزریق بوتاکس تا حدودی مشکل را برطرف کنید. البته دقت داشته باشید برای تزریق بوتاکس باید به متخصص حرفهای و باتجربه مراجعه کنید. در غیر این صورت ممکن است سم بوتولونیوم باعث فلج شدن عضله بالا برنده پلک شود.
۵. تزریق فیلر
اگر دچار افتادگی در پلک بالا و پایین هستید، میتوانید از فیلر استفاده کنید. در این روش پرکنندههای مخصوصی زیر پوست تزریق میشود تا چینوچروک و گودی اطراف چشم را برطرف کند. فیلر بیشتر برای رفع تیرگی و ورم چشم استفاده میشود. در این روش نمیتوان پلک بالا را به سمت بالا برد.
۶. طب سوزنی برای افتادگی پلک
برخی افراد معتقدند طب سوزنی میتواند تاثیر خوبی در رفع افتادگی پلک داشته باشد. حدودا با ۱۰ جلسه طب سوزنی در ناحیه پلک میتوان به کاهش چینوچروک، ازبینبردن لکههای پیری و رفع این مشکل کمک کرد.
رفع افتادگی پلک چشم
برای رفع افتادگی پلک بالا معمولا بهترین گزینه جراحی است. البته پزشک توصیه میکند تا زمانی که این عارضه در بینایی تاثیری ندارد، از انجام درمان خودداری کنید. به عنوان مثال در کودکان مبتلا به پتوز معمولا جراحی پیشنهاد نمیشود. تنها باید هر چند وقت یک بار چشمها معاینه شوند تا احتمال تنبلی چشم یا آمبلیوپی بررسی شود.
درمان افتادگی پلک
قبل از درمان افتادگی پلک پزشک باید معاینات لازم را انجام دهد. معمولا اگر این عارضه به دلیل افزایش سن ایجاد شده باشد یا شخص به طور ژنتیکی آن را داشته باشد، روش درمانی پیشنهاد نمیشود. زیرا در این شرایط افتادگی پلک تهدیدی برای سلامتی نیست و درمان تنها جنبه زیبایی دارد. اما اگر علت بروز این عارضه بیماری زمینهای باشد، آن بیماری باید درمان شود.
معمولا برای درمان این عارضه پزشک یکی از روشهای زیر را پیشنهاد میدهد. درصورتیکه شخص بخواهد تنها برای زیبایی بیشتر افتادگی را از بین ببرد، باید به متخصص زیبایی مراجعه کند تا از میان روشهای مختلف زیبایی بهترین روش تعیین شود.
نحوه و شدت افتادگی پلک به چه صورت است؟
گاهی ممکن است این عارضه به دلیل مشکلی در عضله یا اعصاب این ناحیه ایجاد شده باشد که به آن پتوز میگویند. پتوز ممکن است تنها یک چشم را درگیر کند که به آن پتوز یکطرفه گفته میشود. در شرایطی که هر دو چشم درگیر شوند، به آن پتوز دوطرفه میگویند. پتوز میتواند موقتی یا دائمی باشد. گاهی از بدو تولد ایجاد شده که به آن پتوز مادرزادی میگویند. گاهی هم فرد در سنین بالا به آن مبتلا میشود که بهعنوان پتوز اکتسابی شناخته میشود. حالت شدید پتوز میتواند در بینایی تاثیر زیادی داشته باشد و باعث خشکی چشم شود.
در بیشتر افراد افتادگی پلک مربوط به شل شدن پوست و ماهیچهها است که با افزایش سن شدت پیدا میکند. معمولا این نوع عارضه مشکلی ایجاد نکرده و درمان تنها برای زیبایی انجام میشود. اگر این نوع افتادگی پلک نیز شدید شود، میتواند دید را کاهش دهد.
عوامل خطر
افتادگی پلک | گاهی ممکن است شرایط پزشکی یا بیماری خاصی باعث بروز این عارضه شود. از جمله:
شرایط پزشکی: گاهی ممکن است پلک افتاده نشانه بیماری زمینهای باشد. بهخصوص اگر هر دو پلک دچار این مشکل شده باشند. اگر فقط یک پلک افتاده باشد، میتواند نشانه آسیب عصبی یا گلمژه باشد. لیزیک یا عمل جراحی آب مروارید نیز میتوانند باعث پتوز شوند.
بیماری جدی: گاهی ممکن است افتادگی نشانه مسئله جدیتری مانند سکته مغزی، تومور مغزی و سرطان اعصاب یا ماهیچهها باشد. برخی از اختلالات عصبی مانند میاستنی گراویس نیز میتوانند روی اعصاب و ماهیچههای چشم تاثیر بگذارند.
مطالب پیشنهادی متخصص طب سوزنی اصفهان دکتر اردشیر عامری :