درمان اختلال خواب با طب سوزنی
درمان اختلال در خواب و مشکلات روانپزشکی
طب سوزنی برای درمان اختلال خواب و خلق و مشکلات روانپزشکی بسیار موثر بوده و درمان خوبی به شمار می رود تا جایی که کاپلان در رفرنس های روانپزشکی خود به درمان اختلال خواب با طب سوزنی به عنوان یک درمان مفید اشاره کرده است.
جدا از درمان اختلال خواب به کمک طب سوزنی ، می توان از این طب برای درمان مشکلات روانشناسی دیگر نیز کمک گرفت. برای مثال مشکلات خلق و خو و همچنین افسردگی های خفیف و یا متوسط به کمک طب سوزنی قابل درمان هستند اما در مورد افسردگی های شدید که نیاز به بستری شدن دارند ، طب سوزنی پاسخگو نبوده و باید درمان این نوع بیماری تحت نظر روانپزشک صورت گیرد.
بیماری اختلال وسواس و اضطراب های منتشر و روزمره ، اختلالات روان تنی (سایکوسوماتیک ) که دارای انواع مختلفی مثل کانورژن یا اختلال تبدیلی ، سوماتوفرم ، سوماتیزیشن و … است نیز با طب سوزنی قابل درمان هستند.
بیشتر بخوانید : طب سوزنی راهی برای درمان بی خوابی
بی خوابی و اختلال خواب
وقوع بی خوابی در جهان امروزی بسیار زیاد می باشد و در بعضی از تحقیقات نشان داده شده که تا ۴۰ درصد افراد در بعضی مواقع از زندگی شان دچار بی خوابی می شوند. بعضی از افراد در حدود ۳ تا ۴ ساعت طول می کشد تا به خواب بروند و بعضی دیگر در نیمه های شب بیدار شده و دیگر قادر نیستند به خواب بروند.
داروهایی که برای درمان بی خوابی به افراد تجویز می شوند اغلب اعتیادآور بوده و درمان جدید با ملاتونین نیز هنوز در دراز مدت نتایج قابل قبولی نداده است. در سال ۱۹۷۷ پزشکان در ایالات متحده آمریکا در تحقیقی که بر روی اثر طب سوزنی در درمان بی خوابی صورت گرفت متوجه شدند که تقریبا تمام بیمارانی که در این بررسی شرکت کرده اند تا حدودی بهبود یافته اند.
و نیز در تحقیق دیگری که در سال ۱۹۸۲ در کشور آلمان انجام گرفت، اثر قابل توجه طب سوزنی بر مشکل بی خوابی مورد تایید پزشکان آلمانی قرار گرفت. عموما اعتقاد بر این است که طب سوزنی با تحریک سیستم اعصاب باعث ترشح مولکولهای پیغام بر عصبی شیمیایی در بدن می گردد.
تغییراتی که در بیوشیمی بدن ایجاد می شود بر روی مکانیسمهای هومئوستاتیک بدن اثر گذاشته و موجب بهتر شدن فرد از نظر روحی و بدنی می گردد. تحریک بعضی از نقاط بدن با استفاده از طب سوزنی موجب بروز اثراتی بر روی مغز می گردد که منجر به کاهش حساسیت فرد به درد و استرس شده و در نتیجه در افراد ایجاد آرامش نموده و بیخوابی و اضطراب آنها را برطرف می نماید.
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که درمان با طب سوزنی در افرادی که مبتلا به بیخوابی هستند می تواند از طریق روشهای زیر اثر خود را بگذارد :
- افزایش بیشتر ترشح ملاتونین شبانه.
- تحریک تولید آندورفینها (بخصوص آندورفین بی).
- افزایش فعالیت اکسید نیترو سنتاز که باعث تقویت عملکرد طبیعی بافتهای مغزی می شود و در نتیجه خواب فرد را تنظیم می نماید.
- افزایش بیشتر جریان خون در مغز.
- کاهش فعالیت سیستم اعصاب سمپاتیک که باعث افزایش آرامش فرد می گردد.
- تنظیم سطوح نوروترانسمیتر هایی مثل سروتونین، دوپامین، نورآدرنالین، گابا و نوروپپتید وای که موجب افزایش آرامش و کاهش تنش فرد می گردد.