درمان تعریق شدید با کمک تزریق بوتاکس
درمان تعریق شدید با تزریق بوتاکس
عرق کردن واکنش طبیعی بدن برای تنظیم درجه حرارت بدن است که معمولاً در فعالیت افراد که منجر به تولید گرمای زیاد بدن میشود، ایجاد میگردد. ولی تعریق شدید و بیش از اندازه نه تنها فایده خاصی ندارد، بلکه غالباً باعث مشکلات زیادی در ارتباطات اجتماعی فرد میشود. افراد مبتلا به تعریق زیاد زیر بغل (axillary hyperhydrosis) اغلب از بوی بد یا خیس شدن و شوره روی لباس شکایت دارند. در موارد شدید تعریق کف دست (palmar hyperhydrosis) بیمار از خیس شدن وسایلی که با آنها در تماس است مثل کاغذ شکایت دارد. عرق زیاد کف پا (feet hyperhydrosis) نیز اغلب باعث بوی بد کفش میشود.
تعریق شدید زیر بغل، بیماری شایعی است که بیش از ۱ میلیون نفر در آمریکا به آن مبتلا هستند. سیستم عصبی افراد مبتلا به تعریق شدید معمولاً بیش فعال (Overstimulate) است. تحریک غدد عرق توسط اعصاب خودمختار در افراد مبتلا، باعث تولید عرق تا چهار برابر بیشتر از اندازه نرمال میشود.
درمانهای معمول برای این بیماری شامل داروهای موضعی و خوراکی یونوتوفورز (iontophoresis) و جراحی است. تزریق بوتاکس(BOTOX) در افرادی که به درمانهای دارویی مقاوم هستند بسیار مفید است.
تزریق بوتاکس برای مبتلایان به تعریق شدید
بوتاکس، دارویی است که بیشتر برای درمان چروک به کار میرود. در سال ۲۰۰۴ سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) استفاده از بوتاکس برای درمان تعریق شدید زیر بغل را تایید کرد. از آن پس بسیاری از افرادی که به تعریق زیر بغل مبتلا هستند با تزریق بوتاکس حتی تا دو سال از تعریق شدید راحت میشوند.
عمل به این صورت است که تزریق مقادیر کم بوتاکس باعث بلوک موقت اعصاب محرک تعریق در محل میشود. انتشار بوتاکس باعث میشود حجم کوچکی از بوتاکس مساحت زیادی را تحت تاثیر قرار دهد. بوتاکس با یک سوزن بسیار ریز تزریق میشود. معمولاً هر بار درمان ۱۲-۶ ماه اثر دارد و پس از آن باید درمان تکرار شود.
عرق کردن یکی از واکنشهای طبیعی بدن است و بهصورت نرمال، تمامی انسانها در طول روز و فعالیتهای خود، عرق میکنند. عوامل بسیار زیادی باعث عرق کردن افراد میشود. وجود غدد زیاد عرق، رژیمهای غذایی مختلف، رطوبت محیط، استرس، ورزش، تغییرات هورمونی، اضافه وزن، داروهای مختلف و بسیاری عوامل دیگر باعث تعریق خواهند شد. شاید بتوان این طور به قضیه نگاه کرد که عرق کردن نوعی واکنش دفاعی بدن در برابر عوامل مختلف بیرونی یا درونی است.
اما این تعریق زمانی که بیش از حد باشد، از حالت نرمال خارج میشود و میتوان به آن به چشم نوعی بیماری نگاه کرده و بهدنبال دلایل و درمان آن بود. تعریق شدید یا هایپرهیدروزیس (Hyperhidrosis)، یک عارضه نسبتا رایج است که تبدیل به یک معضل برای بسیاری از مردم در سراسر دنیا شده است.
تعریق عموما در قسمتهای خاصی از بدن بهخصوص زیر بغل، کف دست یا سر اتفاق میافتد. اما گاهی این تعریق بخش زیادی از بدن یا تمام آن را درگیر میکند. بسیاری از افراد حتی بهعلت عرق کردن سر و گردن در خواب، نگران وجود بیماری خاصی در خود میشوند. اگر میزان عرق کردن باعث نگرانی شما شده است، میتوانید از مشاوره تخصصی، برای اطلاع از مشکل خود کمک بگیرید.
عرق کردن زیاد (Hyperhidrosis) چیست؟
گفتیم که عرق کردن یک اتفاق طبیعی و نوعی واکنش دفاعی بدن در برابر عوامل مختلف است. عرق کردن زیاد به هنگام ورزش یا با بالا رفتن دمای هوا، امری طبیعی است که تقریبا بیشتر مردم دنیا آن را تجربه میکنند. اما گاهی میزان این تعریق از حالت طبیعی خارج شده و زیاده از حد میشود. تعریق زیاد را هایپرهیدروزیس میگویند.
گاهی میزان تعریق در فرد آنقدر زیاد است که او را از زندگی نرمال و عادی دور کرده و باعث کلافگی او میشود. در این حالت میتوان این عرق کردن زیاد را نوعی بیماری دانست که البته اصلا خطرناک نیست. این بیماری به دو صورت اولیه و ثانویه بروز میکند که هر کدام علائم و درمانهای خود را دارند.
عرق کردن زیاد یا هایپرهیدروزیس اولیه
این نوع تعریق زیاد، معمولا دلیل ژنتیکی دارد و از دوران کودکی فرد آغاز میشود. تعریق زیاد در زیر بغل، کف دست و کف پا و گاهی سر و صورت، مشکلی است که تا سالها با فرد خواهد بود. گاهی این نوع بیماری چندین نفر از افراد خانواده را درگیر میکند و حالتی ارثی دارد. وقتی فرد تحرک زیاد دارد، یا دچار احساسات خاص یا مشکلات هورمونی میشود، غدد تعریق او فعال میشوند.
افراد مبتلا به هایپرهیدروزیس اولیه، گاهی حتی با فکر کردن به موقعیتی هیجانی یا مضطربکننده، بهشدت احساس خیسی در کف دست یا میزان زیاد عرق زیر بغل دارند. حالتی ناخوشایند، که از نظر روحی برای افراد عذابآور است.
راهکارهای پزشکی برای درمان تعریق زیاد
در بعضی مواقع، مشکل با استفاده از ضد تعریق حل نمیشود و باید به سراغ مرحله دوم، یعنی استفاده از درمانهای مختلف زیر نظر دکتر تعریق زیاد رفت. در این مرحله، فعلا پنج روش درمانی در کشور وجود دارد:
یونتوفورزیس (Iontophoresis): در این روش، دستها یا پاها و گاهی هر دو را در یک لگن آب قرار داده و با جریان الکتریکی بسیار کمی، به آن شوک وارد میکنند. با چند بار تکرار این کار، عموما مشکل تعریق زیاد حل خواهد شد. پزشکان معتقدند با این روش، عرق به سطح پوست راه پیدا نمیکند. بسیاری این روش را درمان قطعی عرق کف دست میدانند. اما باید برای رسیدن به یک نتیجه کامل، آن را چندین بار تکرار کرد. این روش برای زنان باردار، افرادی که قطعات فلزی در بدن خود دارند یا کسانی که مشکل قلبی دارند توصیه نمیشود.
بوتاکس: تزریق سم بوتولینوم را بوتاکس میگویند که استفاده آن را در موارد زیبایی و رفع چین و چروک پوست دیدهایم. با تزریق بوتاکس، غدد عرق غیر فعال میشوند و در نتیجه، تعرقی صورت نمیگیرد. این روش که کمی دردناک است، روشی موقت است و تا چند ماه فرد، از تعریق زیاد راحت خواهد شد. درمان تعریق زیاد با تزریق بوتاکس را باید زیر نظر دکتر تزریق بوتاکس انجام دهید.
روش میرادرای (Miradry): یکی دیگر از روشهای درمان تعریق زیاد، میرادرای است که در آن، با استفاده از روشهای خاص، غدد عرق را حذف میکنند. این روش بیشتر برای درمان عرق زیر بغل است. این روش البته مورد تایید سازمان دارو و غذای آمریکا نیست.
استفاده از دارو: اگر هر کدام از روشهای زیر نتیجه نداشت یا به دلایل جسمی امکانپذیر نبود، پزشک برای درمان تعریق زیاد، متوسل به داروهای آنتی کولینرژیک میشود. با کمک این داروها، فعالیت غدد عرق، کم میشود. مشکل این داروها عوارض بسیار زیاد آنهاست. خشکی دهن، مشکل در دفع ادرار، تپش قلب و خشکی چشم از جمله مواردی است که هنگام استفاده از این داروها رخ میدهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بسیاری از افراد تجربه عرق کردن قفسه سینه در خواب را دارند. این تعریق میتواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد که به بسیاری از آنها اشاره کردیم. زمانی که عرق زیاد منحصر به یک نقطه خاص، مانند کف دست، یا زیر بغل یا سر باشد، نمیتواند نشاندهنده یک هایپرهیدروزیس ثانویه باشد. اگر بخش زیادی از بدن یا تمام آن دچار تعریق زیاد باشد، باید به نشانهها توجه کرد. معمولا این افراد در خواب عرق نمیکنند و شروع عارضه بعد از بیست و پنج سالگی آنهاست.
تعریقی که مدت زمان طولانی ادامه دارد و باعث خیس شدن مداوم لباسها میشود، یک علامت برای مراجعه به پزشک متخصص پوست است. گاهی عرق کردن زیاد همراه با حالت تهوع و سرگیجه است یا بهصورت کاملا ناگهانی، فرد دچار تعریقهای ناگهانی و شدید میشود. در این روزها که افراد با ویروس کووید ۱۹ دست به گریبان هستند، بسیاری از افراد بهدنبال علت عرق زیاد در دوران کرونا، دچار وسواس ذهنی و تصور وجود عوارض بیماری یا مشکل حاد دیگری هستند. تمامی این موارد میتواند دلیلی برای مراجعه به پزشک و پیگیری دلیل عارضه باشد. اما به خاطر داشته باشید که تعریق زیاد هیچگاه نشانه یک بیماری خطرناک نیست. نگران نباشید و با آرامش با پزشک خود مشورت کنید.
مطالب پیشنهادی دکتر اردشیر عامری متخصص طب سوزنی اصفهان :
- لاغری شکم وپهلو با کمک امبدینگ
- بیماری های زنان و طب سوزنی
- اهمیت زیباسازی ابروها با تزریق بوتاکس ابرو
- کلیه عوارض احتمالی تزریق بوتاکس در نواحی مختلف صورت
- کاربرد درمان روش سوزن خشک
- تاثیر درمانی مگنت تراپی
- درمان آرتروز با طب سوزنی یا سوزن خشک
- درمان تکرر ادرار با استفاده از طب سوزنی
- درمان بی خوابی شبانه
- کاربرد تکنیک کربوکسی تراپی چیست ؟