طب سوزنی در درمان درد مفاصل و آرتروز
طب سوزنی در درمان درد مفاصل و آرتروز
این روش یکی از تکنیکهای درمانی در طب سنتی چینی است که هدف از آن برقراری تعادل انرژی، که اصطلاحا به آن “چی” گفته میشود، در بدن است. برای این منظور در طب سنتی سوزنهای بسیار باریک و استریل از جنس استیل در نواحی خاصی از پوست بدن که در مجاورت کانالهای انرژی هستند کاشته میشود.
طب سوزنی چطور بر درمان آرتروز و دردهای مفاصل تاثیر میگذارد؟
در پزشکی مدرن مفاهیم مرسوم در طب سنتی مثل انرژی چی و کانال انرژی به رسمیت شناخته نمیشوند. بجای آن تئوریهای دیگری در مورد مکانیسم اثرگذاری طب سوزنی در تسکین درد ارائه شده است. بر اساس مطالعات پژوهشی متعددی که در مورد نحوه اثر طب سوزنی در پزشکی مدرن صورت گرفته است، بنظر میرسد کاشت سوزن در بدن مکانیسمهای فیزیولوژیک مختلفی را تحریک میکند.
زمانی که سوزن در بدن کاشته شود اعصاب محیطی تحریک شده و سیگنالی از طریق نخاع به مغز ارسال میشود که پیامد آن انواعی از انتقالدهندههای عصبی بنام اندورفینها و انکفالینها توسط سیستم عصبی رها میشوند. بسیاری از دانشمندان معتقدند این انتقالدهندههای عصبی نقش مسکنهای طبیعی در بدن را ایفا میکنند و لذا رهاسازی آنها منجر به سرکوب حس درد میشود. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده، کاشت سوزن میتواند منجر به تقویت تولید کورتیزول شود. این هورمون در تسکین و کنترل التهاب در بدن نقش دارد. از طرف دیگر کاشت سوزن در بدن سبب تحریک و تقویت گردش خون در مجاورت محل کاشت میشود که این امکان تغذیه بهتر سلولها و دفع بهتر مواد زائد را فراهم میکند.
تاثیر طب سوزنی در درمان آرتروز (از نوع اُستئوآرتریت)
در مطالعه مروری در سال ۲۰۱۸ تاثیر طب سوزنی در درمان آرتروز (از نوع اُستئوآرتریت) در ناحیه مفصل هیپ مورد بررسی قرار گفت. بر اساس این مطالعه طب سوزنی در مقایسه با دارودرمانی، تاثیر درمانی معناداری در کاهش درد آرتروز مفصل هیپ نداشته است. این در حالی است که بر اساس مطالعات دیگر استفاده از طب سوزنی در درمان آرتروز از نوع روماتوئیدآرتریت (روماتیسم مفصلی) مفید میباشد. در یک مطالعه مروری که بر روی ۴۳ پژوهش مختلف انجام شده است. این نتیجه حاصل شد که طب سوزنی به تنهایی و یا همزمان با سایر درمانهای دیگر میتواند. در بهبود دردهای مفاصل مرتبط با رماتوئید آرتریت بسیار مفید باشد.
در این مطالعه به اثرات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانتی طب سوزنی در کنار نقش آن در تنظیم سیستم ایمنی به عنوان علل اثرگذاری طب سوزنی اشاره شده است. بر اساس گایدلاین بنیاد روماتولوژی و آرتروز آمریکا در سال ۲۰۱۹. استفاده از طب سوزنی برای اُستئوآرتریت در ناحیه دست، مفصل هیپ و زانو بطور مشروط توصیه شده است. با اینحال تاثیر این روش در درمان اُستئوآرتریت همچنان محل بحث و چالش است. در مطالعات دیگری گزارش شده. که علیرغم تاثیرگذاری طب سوزنی در کاهش دردهای مفاصل و آرتروز، نمیتوان از آن برای طولانی مدت و بطور مداوم استفاده کرد.
مزایای و معایب طب سوزنی
بنظر میرسد طب سوزنی علاوه بر دردهای مفاصل و آرتروز، در کاهش سردرد و دردهای میگرنی، کاهش التهاب، کاهش سفتی و گرفتگی مفاصل و عضلات مفید باشد. با اینحال این روش ممکن است برای همه مناسب نباشد. از جمله افرادی که مشکل انعقاد خون دارند یا افرادی که دارای باتری قلبی هستند.